„Atminties kelias“

Rugsėjo 23-ąją – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, organizavome pilietinę iniciatyvą „Atminties kelias“. Į masinių žudynių vietą Daukšių kaime mes važiavome dviračiais.

Ši iniciatyva vyksta nuo 2015 metų, kurios sumanytoja direktoriaus pavaduotoja , istorijos mokytoja Rita Lukoševičienė. Žydai visada užėmė ypatingą vietą Kėdainių miesto gyvenime, mes turime pažinti savo miesto istoriją, ja domėtis. Tokios pilietinės iniciatyvos mokiniams padeda suvokti, kodėl minima ši diena, kodėl svarbu žinoti apie įvykdytus nusikaltimus ir apmąstyti apie tai, jog tokie įvykiai nepasikartotų. 

Mokiniai prisiminė Lietuvoje ir Kėdainiuose gyvenusių žydų bendruomenę ir masinį žydų naikinimą Antrojo pasaulinio karo metu – Holokaustą. 1941 m. rugpjūčio 28 d. Daukšių kaime buvo sušaudyti 2076 žydai iš Kėdainių, Šėtos, Žeimių ir kitų vietovių.

Mokiniai skaitė nužudytų žydų pavardes, padėjo atminimo akmenėlius, uždegė atminimo žvakeles…

Dėkojame Kėdainių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnui Robertui už tai, kad saugiai jautėmės kelyje.

Dviračių žygis yra projekto „Judėsi – sveikatą laimėsi“, susijusio su fizinio aktyvumo veiklomis, skatinančiomis fizinio aktyvumo plėtrą Nr. SRF-FAV-2019-1-0244 bendrai finansuojamo Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir vykdo Lietuvos sporto universiteto Kėdainių „Aušros“ progimnazija, dalis.